Je rijbewijs halen, hoe werkt dat precies?

Je rijbewijs halen, hoe werkt dat precies?

Rijbewijs halen

Je rijbewijs op zak hebben heeft veel voordelen. Het geeft je meer vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt, je kunt eenvoudiger mensen en dingen vervoeren en als je op zoek bent naar werk, ben je minder gebonden aan je directe omgeving. Al met al voldoende redenen dat roze pasje te gaan halen. Maar hoe gaat dat nou eigenlijk precies in zijn werk?

Allereerst is het verstandig je financiën op orde te hebben, want wilt niet middenin het traject naar je rijbewijs moeten stoppen, omdat je geld op is. Met alleen rijlessen ben je er niet, want voor je examens (theorie en praktijk), je gezondheidsverklaring, theoriematerialen en -lessen en je eventuele tussentijdse toets maak je ook kosten. Ook het aanvragen van je rijbewijs is niet gratis, dus maak een overzicht van al deze kosten, zodat je niet voor verrassingen komt staan.

Vervolgens is daar het moment dat je op zoek moet naar een rijschool. Een online zoekopdracht geeft al gauw legio mogelijkheden, maar hoe weet je nu welke rijschool het beste is? Ga niet per definitie voor de goedkoopste rijschool; als een aanbod te mooi om waar te zijn lijkt, dan is dat vaak ook zo. Vraag aan vrienden en familie waar ze rijlessen hebben gevolgd en hoe die rijschool bevallen is. Doe zelf online onderzoek: lees reviews en check de rijschool van je voorkeur ook zeker even op de rijschoolzoeker van het CBR, waar je precies kunt zien wat de slagingspercentages zijn van de verschillende rijscholen.

Rijschool gevonden? Dan kun je van start, maar voordat je begint met lessen, moet je een gezondheidsverklaring overleggen. Je moet fysiek en psychisch goed in staat zijn deel te nemen aan het verkeer. Het kan dus zijn dat je na het invullen van je gezondheidsverklaring een rijtest moet doen of doorverwezen wordt naar een medisch specialist. Dit kan enige tijd duren, vandaar dat je dit bijtijds geregeld moet hebben. Voor het kunnen opsturen heb je een DigiD nodig, dus zorg ervoor dat je ook dit geregeld hebt.

Start zo snel mogelijk met het leren van je theorie. Om je rijbewijs te kunnen halen, moet je eerst een theorie-examen met goed gevolg afleggen. Het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig, dus als je het vroeg in de rijopleiding haalt, hoef je niet bang te zijn dat het verlopen is voordat je praktijkexamen kunt gaan doen. Je theorie kun je op verschillende manieren leren: met een boek en/of online, maar je kunt vaak ook een cursus volgen bij de rijschool, wat je de mogelijkheid geeft wat dieper op de stof in te gaan.

Veel rijscholen bieden als eerste rijles een proefles aan, om te kijken hoeveel lessen je ongeveer nodig zult hebben. Het gemiddelde ligt op ongeveer 40 lessen, maar het kan natuurlijk zijn dat jij meer of minder lessen nodig hebt. Samen met je instructeur overleg je wat voor jou het beste is. Een goede instructeur houdt rekening met wat jij nodig hebt tijdens de lessen en doet zijn of haar best de lessen voor jou tot een aangename ervaring te maken.

De rijlessen worden rustig opgebouwd. Eerst leer de de auto bedienen, waarna er stap voor stap meer toegevoegd zal worden, zoals actief kijken en de bijzondere verrichtingen. Hierna heb je nog tijd nodig om deze vaardigheden echt goed onder de knie te krijgen en te verfijnen. Als je alle onderdelen gehad hebt, kun je er voor kiezen om een tussentijdse toets te doen. Dit is een proefexamen van het CBR, waarmee je inzicht krijgt in waar je precies aan moet werken. Een tussentijdse toets verhoogt je kans op slagen tijdens het echte examen aanzienlijk.

Samen met je instructeur bespreek je wanneer je klaar bent voor het praktijkexamen. Je gezondheidsverklaring is in orde, je hebt je theoriecertificaat op zak en je mag examen gaan doen. Belangrijk is je te beseffen dat je niet perfect hoeft te rijden om je examen te halen. Het is volkomen normaal dat je een beetje nerveus bent en dat weet een examinator natuurlijk ook.

De kans dat je de eerste keer slaagt is zo’n 57%, mits je je goed hebt voorbereid. Neem dus de tijd je goed in te lezen en informatie te verzamelen, zodat je uiteindelijk snel en veilig als zelfstandig bestuurder de weg op kunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *