Huis verkopen, waar moet je aan denken?

Huis verkopen, waar moet je aan denken?

Huis verkopen tips

De verkoop van je woning is een serieuze aangelegenheid. Waarschijnlijk heb je allerlei vragen over je hypotheek en de waardebepaling van je huis. Wat kan een makelaar voor je betekenen? Wat houdt het definitieve energielabel in? Waar moet je aan denken bij de bezichtigingen, het onderhandelingsproces en de eigendomsoverdracht? Wat komt er kijken bij het verkopen van jouw woning?

De voorbereidende fase

Hoe staat het met het fiscale en financiële plaatje?

Wat gaat er gebeuren met je hypotheek bij verkoop van je huis? Neem je de hypotheek mee? Wat moet je weten over de renteaftrek? Zou je opnieuw een aflossingsvrije hypotheek kunnen afsluiten? Wat moet je weten over een spaarhypotheek? Wat als je je nieuwe woning al hebt gekocht en je je huidige woning nog niet hebt verkocht?

Wil je verkopen met of zonder hulp van een makelaar?

Schakel je een makelaar in voor de verkoop van je woning? Of doe je het liever zelf? Een professionele verkoopmakelaar is op de hoogte van de lokale woningmarkt, geeft je advies over de vraagprijs en verzorgt de bezichtigingen. Hij of zij ontfermt zich over het onderhandelingsproces en het koopcontract. De verkoop zelf regelen is geldbesparend én tijdrovend. Denk aan het bepalen van de vraagprijs, advertenties, bezichtigingen en onderhandelingen. Je kunt er ook voor kiezen om een bepaalde deeldienst aan te nemen van een makelaar, zoals het onderhandelingsproces. Ga je voor de diensten van een internetmakelaar? Een internetmakelaar is goedkoper dan een reguliere verkoopmakelaar, maar je zult dan zelf bepaalde verkooptaken op je moeten nemen.

Hoe bepaal je de prijs van je huis?

Als je een reële prijs vraagt, is het makkelijker om je woning te verkopen. Hoe kom je erachter of jouw vraagprijs inderdaad marktconform is? Neem een kijkje op Funda, hét bekende vastgoedplatform. Hoe staat het met het aanbod van woningen bij jou in de buurt? Achterhaal hoelang deze huizen te koop staan. Bekijk de vraagprijzen. Op deze manier kun je een redelijke inschatting maken van de prijs van jouw eigen huis.

Wat moet je weten over het definitieve energielabel?

Als verkoper ben je verplicht om een definitief energielabel af te leveren aan de koper. Een energielabel geeft weer hoe energiezuinig jouw huis is. De labels lopen van A tot en met G: een A-label wil zeggen dat je een energiezuinige woning hebt. Een G-label wil zeggen dat je woning totaal niet energiezuinig is.

Verkoop je een huis of appartement?

Bij de verkoop van een appartement zijn er andere voorwaarden en regels van toepassing dan bij de verkoop van een woning. Laat je goed informeren.

Regelen van hypotheek

Een verhuizing naar een nieuwe woning brengt uiteenlopende fiscale en financiële vragen met zich mee. Neem je de bestaande hypotheek mee? Wat moet je doen bij een restschuld of overwaarde? Bestudeer alle mogelijkheden.

Waar moet je op letten bij de bezichtigingen en het onderhandelen?

Komen potentiële kopers je woning bezichtigen? Uiteraard moet je huis een uitstekende indruk maken. Zorg voor een aangename en uitnodigende sfeer. Maak goed schoon, ruim alles op, verzorg je tuin en loop het schilderwerk na. Denk ook aan de verlichting in huis. Een donker huis is niet aantrekkelijk. Na een succesvolle bezichtiging kun je een bod verwachten. Waar moet je aan denken bij het onderhandelingsproces? Wat is de mededelingsplicht? Waarom zijn de ontbindende voorwaarden van belang?

Waar moet je aan denken bij het koopcontract en de overdacht?

De kogel is door de kerk. Het koopcontract moet worden ondertekend. Is jouw woning verkocht? Gefeliciteerd! De overdracht van het huis vindt plaats na een allerlaatste inspectieronde van de koper. Waar moet je, als verkoper zijnde, op letten bij deze eigendomsoverdracht? Stelt de koper, na de overdracht, vast dat er bepaalde gebreken zijn? Laat je informeren over jouw plichten en rechten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *