Hoeveel moet ik aan huur uitgeven? Of aan het eten?

Geld koopt geen geluk, maar het koopt wel een excentrieke fantasie en een geweldig juridisch team om uw kansen aanzienlijk te verbeteren om niet gearresteerd te worden voor het vervolgen ervan. Lees verder als ik de belachelijk gecompliceerde wereld van persoonlijke financiën demystificeer en zorg ervoor dat je op weg bent naar het aanleggen van contant geld.

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur en mijn advocaten hebben in Argentinië sowieso geen doorstuuradres. Ook heb ik deze post op mijn iPhone geschreven tijdens een 35 uur durende busrit om de gletsjers in Patagonië te zien – verontschuldig alstublieft alle wandeltochten.

Gedurende het grootste deel van mijn leven heb ik mijn investeringsstrategie gebaseerd op een beproefde, oude wijsheid:”Een vogel in de hand is twee in de bush waard.” Waar wilde ik geld voor besparen? Ik dacht dat ik elk jaar meer geld zou verdienen, dus leek het me dwaas om op jonge leeftijd geld te besparen – zelfs $50-100 per maand omdat een tiener een aanzienlijk deel van je inkomen voor zijn rekening neemt. De invloed op mijn koopkracht (gemeten in videospelletjes, pizza en bijen… uh, soda) zou onduldbaar zijn geweest.

Ik had een vriendin die vanaf haar 16e elke reserve cent in haar pensioenrekening stak. Ze moest haar bestedingen begroten om dat geld weg te stoppen. Budgetteren was voor mij een krankzinnig concept – een soort zelfbeperkend/zelfbelemmerend gedrag dat beoefend werd door mensen die haat lol haten (ze is in Monaco inmiddels waarschijnlijk gepensioneerd en geniep champagne in Monaco – en met veel plezier).

Ik besloot dat ik zou gaan sparen toen ik ouder was. Ik kon een kleiner percentage van mijn inkomen investeren omdat ik veel meer zou verdienen. Toen ik ouder werd, beredeneerde ik natuurlijk dat ik – als ondernemer – een hoger rendement op mijn investering kon realiseren door te investeren in mijn eigen bedrijf versus beleggen in aandelen of obligaties voor bedrijven die beheerd worden door een of andere idiote slaaf op Wall Street.

Op 25-jarige leeftijd – zonder enige besparing – kwam ik tot drie belangrijke realisaties:

1. Ik zal onvermijdelijk alle gemakkelijk toegankelijke (d. w. z.”liquide”) activa uitgeven die ik binnen mijn bereik heb. Omdat ik er zeer zeker van ben dat ik succesvol zal blijven, zal ik nooit van plan zijn voor een regenachtige dag. Elk jaar ben ik van plan om meer geld te verdienen dan het vorige jaar – ik ben een optimist voor een fout, en als gevolg daarvan besteed ik elke cent die ik had.

2. Als geld automatisch wordt overgeheveld, zal ik het nooit missen. Ik heb zelf niet gebudgetteerd – ik heb gewoon alles wat in mijn account stond besteed. Als ik automatisch $100 per week investeerde, zou ik niet hongerig gaan of ophouden met plezier – ik zou het nooit merken.

Er zijn duizenden boeken over persoonlijke financiën – hoe je kunt bezuinigen, zelf budget, waar te investeren, hoe je aandelen ophaalt, etc. Het is overweldigend – een fenomeen dat “analyse verlamming” wordt genoemd – er zijn zoveel keuzemogelijkheden dat je uiteindelijk helemaal niets doet.

Ik heb hieronder het stappenplan uiteengezet dat ik heb geïmplementeerd om geld te sparen. Ik bedacht het plan door te luisteren naar een aantal zeer slimme mensen, waaronder een boek genaamd I will Teach You To Be Rich (dat ondanks de naam van het infomercial/get-rijk-quick-quick-schema praktische financiële adviezen geeft aan mensen die niet de moeite kunnen nemen om een leven lang de perfecte strategie te kiezen).

Voordat we beginnen met het opbouwen van uw koffers, een snelle volgorde van zaken: statistisch gezien, zullen de meesten van u niet klaar zijn met het lezen van deze post. Help je Facebook-vrienden in ieder geval om uit de schulden te geraken door deze post nu te delen.

Gecondenseerd plan om Rich te krijgen

1. Ontdek hoeveel u per maand per maand na belastingen maakt. Als u een paycheck krijgt, is dat het totale bedrag dat uw bedrijf per maand op uw bankrekening stort. Zorg ervoor dat u alles wat optioneel in mindering wordt gebracht op uw loon (401 (k), ziektekostenverzekering, enz. terug optelt.

2. Zorg ervoor dat je niet meer dan 60% van dat bedrag besteedt aan “vaste kosten” – huur, nutsvoorzieningen, studenten leningen betalingen, creditcard minimale betalingen (als je betaalt meer dan het minimum, schrijf gewoon het minimum naar de 60% voor nu), mobiele telefoon, medische verzekering, auto betaling, auto betaling, internet, boodschappen, gymnastiek lidmaatschap – alles wat terugkerend. Als u meer dan 60% uitgeeft, krijgt u een goedkoper appartement, goedkopere auto, enz. Dat is echt belangrijk – meer dan 60 procent is onhoudbaar.

Voor flexibele,”schuldvrije uitgaven” kunt u 25% van uw meeneeminkomen als een toelage toewijzen. Dit omvat onder meer uitgaan voor diner, drinken, enz.

Hoe te betalen facturen

Als u geen schulden op kredietkaart hebt, kunt u alle “vaste/recurrente” rekeningen automatisch betalen met uw creditcard. Betaal alle “schuldvrije” uitgaven mogelijk met een creditcard. Dit helpt bij het opbouwen van krediet- en beloningspunten.

Als u schulden op kredietkaart heeft, stelt u uw “vaste” rekeningen op automatische betaling in met een debetkaart of betaalrekening. Neem elke week uw 25% korting in contanten op om de bestedingen te controleren.

3. Als uw werkgever een bijpassend 401 (k) programma aanbiedt, draag dan net genoeg bij om 100% van de wedstrijd van uw werkgever te bemachtigen. Sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld 100% match tot 5% van uw salaris. Dit betekent dat ze uw bijdrage tot op een bepaald punt zullen matchen – als u $100k per jaar maakt en u $5.000 aan uw 401 (k) bijdraagt, zal uw werkgever een extra $5.000 in rekening brengen.

Beleggingsrichtsnoeren voor 401 k) Plannen

Bedrijven die 401 (k) plannen aanbieden geven u een aantal keuzes, variërend van agressief tot conservatief. Agressief betekent dat het meestal bestaat uit aandelen, conservatief is vooral obligaties. Als je jong bent, ga dan agressief te werk. Dit klinkt misschien angstaanjagend/risicovol, maar het risico is dat de aandelen volatieler zijn – u bent afgedekt tegen dit risico omdat u veel tijd hebt voordat u uw geld eruit haalt. Tijdelijke voorraaddalingen hebben geen invloed op u en voorraden bieden historisch gezien de beste rendementen.

4. Meld u aan voor een Schwab High Yield Investor Checking Account (gratis). Laat het woord “investeerder” u niet bang maken. Er zijn geen kosten, plus zij vergoeden u voor om het even welke buiten netwerk ATM vergoedingen (awesome). Ik raad u aan om uw loonstrook hier direct in te zetten. Schrijf u tijdens uw verblijf in voor hun High Yield Investor Savings Account en een Roth IRA account. Ze zijn allemaal gratis.

Opmerking: als je geen schuld hebt, ga dan verder met stap 7 en ps – je bent ontzagwekkend.

5. Als u schulden op kredietkaart of studentenleningen (meer dan 4-5% rente), plan dan automatische minimale betalingen voor alle schulden van uw Schwab betaalrekening. Voor de kaart of lening met de hoogste rente (APR) betaalt u elke cent die u kunt betalen. Dus, je geeft 60% van je take home geld uit aan vaste kosten, 25% aan schuldvrije uitgaven – dat wil zeggen 15% van je inkomen moet gaan naar het aflossen van je schuld.

6. Als u een kaart volledig aflost, plan dan een klein, terugkerend bedrag op de rekening – zoals Netflix – om ervoor te zorgen dat de creditcardmaatschappij uw rekening niet sluit. U wilt dat de rekening open blijft omdat het uw credit score helpt om beschikbaar krediet te hebben.

Voor laagrentende studentenleningen – bijvoorbeeld 2-3% – betaalt men slechts de minimale betaling voor nu.

7. Plan een automatische overschrijving van uw Schwab betaalrekening naar uw Schwab Spaarrekening – het moet 10% van uw Stap 1 inkomsten bedragen. Dit is uw spaarkas op korte termijn voor spullen zoals een auto, nieuwe TV, bruiloft of cadeautjes voor mij.

8. Als er nog geld overblijft, kunt u automatische maandelijkse overschrijvingen van uw Schwab check naar uw Schwab IRA plannen – zoveel als u zich kunt veroorloven, of tot het maximum.

Beleggingsrichtlijnen voor uw Roth IRA

Heel eenvoudig: koop een Vanguard Lifecycle Fund. U kiest het op basis van uw beoogde pensioendatum. Als ik van plan ben om op 65 jaar met pensioen te gaan, kies ik voor het fonds 2050 – symbool VFIFX. Dit fonds past automatisch de beleggingen aan op basis van uw leeftijd, en ze rekenen slechts een vergoeding van 0,19% aan – het fonds wordt beheerd door een computer (gratis arbeid) terwijl een typische beleggingsfondsbeheerder miljoenen dollars verdient (en de markt doorgaans niet overtreft!). Dit fonds vereist een investering van $3.000, -.

9. Als u nog steeds extra inkomen heeft, dien dan zoveel mogelijk bij te dragen aan uw werkgever 401 (k). De huidige limiet is $17.000.

10. Als u STILL nog geld over heeft, betaalt u uw laagrentende studentenleningen af of opent u een reguliere beleggingsrekening en steekt u die er in. Of geef wat geld aan goede doelen, Scrooge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *