Ik heb het gevoel dat dit de belangrijkste post is die ik ooit geschreven heb, en ik hoop dat je het leest. Hieronder geef ik een kader voor het maken van belangrijke levensstijlkeuzes.

Onlangs is er veel nieuws verschenen over een Deense studie over drinken tijdens de zwangerschap. Voordat u haast om uw lokale moeder / foetus pub kruipen te organiseren, laten we een beetje praten over het doel van de studies en waarom je moet vaak negeren ze.

Sommige soorten studies helpen een probleem op te lossen dat het gezond verstand niet kon oplossen. Een paar jaar geleden, toonden studies aan dat compressie alleen reanimatie waarschijnlijk superieur is aan compressie-en-reddingsventilatie-CPR. Als je een persoon tegenkomt die onbewust op straat ligt, dan is de beslissing een no-brainer – je moet de borstelende beweging gebruiken om te proberen ze nieuw leven in te blazen in tegenstelling tot een combinatie van dat en mond-tot-mond. Er is geen inruil voor u, tenzij het slachtoffer toevallig zeer aantrekkelijk is. Dergelijke studies redden duizenden levens.

Andere soorten studies zijn wat ik inzetstudies noem – een studie die de risico’s van gedrag meet dat een soort voordeel oplevert voor de deelnemer (bijv. de sociale voordelen van alcohol ten opzichte van het risico op schade voor het kind).

Ik denk dat ik op dit punt iets moet verduidelijken. De kop van deze blog post was opzettelijk misleidend – ik haat niet echt studies. Studies zijn ongelooflijk nuttig voor het bevorderen van ons begrip van onze wereld, onze lichamen en wetenschap die ons omringt. Maar door hun uiterst beperkte focus hebben ze zelden echte toepasbaarheid.

Het grootste probleem is dat de media, of het nu gaat om sensationaliteit of domheid (waarschijnlijk beide), vaak een studie verkeerd interpreteren en valse conclusies verspreiden. Fox News publiceerde een artikel over dit artikel getiteld “Laag tot matig drinken in vroege zwangerschap Deemed OK for Children”.

Laten we eens kijken naar de werkelijke omvang van wat onze Deense vrienden hebben onderzocht. Zoals de meeste studies, onderzocht het slechts een zeer beperkte reeks van voorwaarden: het toonde aan dat er geen verschil tussen IQ, aandacht span, uitvoerende functies, en zelfcontrole van 5-jarige kinderen was waarvan moeders minder dan 8 drankjes per week tijdens zwangerschap dronken vs moeders die zich volledig onthielden onthielden.

Met andere woorden, de studie beantwoordt deze vraag:”zal mijn 5-jarige minder intelligent zijn als ik dronk tijdens de zwangerschap?

Maar die conclusie is nutteloos omdat het geen antwoord geeft op de echte vraag die je onbewust stelt. U zoekt het antwoord op een waardeoordeel:”Moet ik drinken tijdens de zwangerschap? In tegenstelling tot de kop van het Fox News (gasp!), ging de studie helemaal niet in op dat onderwerp – het onthulde gewoon dat de inzet een beetje minder risicovol is dan we eerder dachten dat het was.

Onze levensweg, lichamelijke gezondheid en relaties zijn allemaal afhankelijk van hoe we deze waardeoordelen benaderen. Studies kunnen ons niet laten zien hoe drinken tijdens de zwangerschap invloed kan hebben op iemands vermogen om te onderhandelen over complexe contracten, mooie kunst te maken of een succesvolle romanschrijver te worden. We zullen nooit weten of kinderen van moeders die drinken meer geneigd zijn om zich te vestigen voor een gemiddelde relatie in plaats van het nastreven van aarde-verstrooiende liefde. Of erger nog, misschien zijn ze geneigd om te genieten van reality TV en roddelbladen.

Wanneer het offer minimaal is en het potentiële risico groot is, negeer dan de studies en gebruik gezond verstand om een waardeoordeel te vormen. We weten allemaal dat alcohol niet het grootste is voor het menselijk lichaam, en daarom zou het redelijk zijn om te denken dat het waarschijnlijk ook niet zo geweldig is voor een zich ontwikkelende foetus. Een studie die één klein, mogelijk risico uitsluit, verandert mijn mening niet. Tien of honderd studies zullen overigens ook niet worden uitgevoerd. Als ik een zwangere vrouw was, zou het nut van negen maanden drinken de nog niet ontdekte potentiële risico’s niet waard zijn.

Soortgelijke redenering zou u leiden tot een mobiele telefoon headset te gebruiken, ondanks het gebrek aan overtuigend bewijs waaruit blijkt dat mobiele telefoon straling hersentumoren veroorzaakt. Wilt u echt wachten tot er concreet bewijs bestaat? Persoonlijk ben ik liever voor op de curve, en je zult vaak merken dat de wetenschappelijke studies er pijnlijk ver achter lopen.

Deze filosofie wordt het voorzorgsprincipe genoemd en je gebruikt het nu al meer dan je denkt. Als je een bank zou kunnen beroven en ermee wegkomen, zou je het dan doen? Als u nee hebt geantwoord, dan is uw onderbewustzijn waarschijnlijk redeneren dat de financiële voordelen niet het potentiële risico van bestraffing in het hiernamaals waard zijn – ook al is dat risico helemaal niet bewezen en misschien vindt u zichzelf zelfs niet religieus.

Soms zul je beslissen dat de voordelen het risico waard zijn, en dat is ook OK. Hoewel ik weet dat alcohol slecht is voor mijn gezondheid, drink ik met mate omdat ik het gevoel heb dat de ervaringen die ik erdoor krijg zwaarder wegen dan de mogelijke schadelijke effecten. Naarmate mijn persoonlijke filosofie evolueert en mijn prioriteiten in het leven verschuiven, kan dat waardeoordeel ook veranderen.

Dit besluitvormingskader heeft mij er onlangs nog toe gebracht om 100% biologisch te gaan eten, of in ieder geval zo dicht mogelijk bij. Hoewel studies misschien geen statistisch verschil laten zien tussen mensen die biologisch eten en mensen die dat niet doen, ben ik bereid om te wedden dat ik waarschijnlijk beter af ben zonder chemicaliën en antibiotica in het voedsel dat ik eet.

Ik heb ook besloten om een Paleo dieet te eten, dat bestaat uit voedsel dat kan worden gejaagd, gevist en verzameld. Het vereist dat u granen, zuivel en bewerkte voedingsmiddelen elimineert. Hoewel er geen overtuigend bewijs is dat gluten en zuivel ondubbelzinnig slecht voor u zijn, hebben de argumenten die ik tegen hen heb gelezen veel zin voor mij.

En als ik aan het einde van de dagen kom en ontdek dat ik het mis had, dan heb ik de rest van de eeuwigheid om na te denken over de vraag of ik mijn tijd op aarde had moeten doorbrengen om banken te beroven en grote Macs te eten.

Maar iets zegt me dat ik OK zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *